כרמים בלב היער

חבל יתיר נחלתו המקראית של שבט יהודה אשר בורך בברכת היין.

חבל יתיר הינו בנחלתו המקראית של שבט יהודה אשר בורך בברכת היין. ּ

"אֹסְרִי לַגֶ ּ פֶן עִיר ֹה ולַשֹ ּ ׂרֵקָה בְ ּ נ ִי אֲתֹנוֹ כִ ּבֵס ּבַ ּיַיִן לְבֻשׁוֹ וּבְדַם-עֲנ ָבִים סוּתֹה; חַכְלִילִי עֵינ ַיִם ּיִן וּ ּ לְבֶן-שִׁנ ַיִם, מֵחָלָב" מִיָ ואכן, במרחב זה קיימים יקבים רבים הנפרשים על מאות דונמים של כרמים. הגפנים מניבות ענבים איכותיים וייחודיים לייצור יינות הזוכים בפרסים נחשקים בתחרויות בינלאומיות.

דרך היין בחבל יתיר, בין נופים מרהיבים המשלבים מדבר ויער, עמק והר, ישן וחדש ועבר ועתיד. חבל יתיר הינו אזור גידול יין "חדש-ישן". באזור קיימים ממצאים ארכיאולוגים רבים הכוללים בין היתר גתות עתיקות המעידים על היותו אזור חקלאי אשר בו ענף כרם היין היה גידול מרכזי, מהעת העתיקה ועד ככל הנראה התקופה המוסלמית (המאה ה- 7 לספה"נ).

חקלאות בלב היער -חידוש מסורת גידול הגפן באזור החל רק בעשרים השנים האחרונות. חבל יתיר נמצא בקצה הדרומי של ההר המרכזי אך בשל היותו אזור גבול גאוגרפי הוא מקבל השפעות אקלים וקרקע מאזור צפון הנגב, מכיוון דרום מערב וממדבר יהודה בדרום מזרח. בפן החקלאות המודרנית מדובר על אזור צעיר יחסית אשר החל בגידול נשירים בתחילת שנות ה-80 של המאה הקודמת. המשקים השיתופיים כרמל, מעון ובית יתיר מגדלים ביער יתיר, בחלקות שיועדו לכך על ידי קק"ל, זני אפרסק ונקטרינה, דובדבן מתוק (גודגדן), מעט גפן למאכל ואדמונית )פרח גבעול(. לקראת סוף שנות ה-90 ניטעו כרמי היין הראשונים בגובה של כ-800 מ' מעל פני הים והיום נטועים בחבל יתיר כולו כ750 דונם כרמי יין. אזור כרמים זה נחשב כאזור איכות בעל שם עולמי בעיקר בשל יינות יקב יתיר הזוכים להכרה בינלאומית באיכותם.

יחד עם זאת כיוון שזהו אזור צעיר בגידול, טכניקות גידול הגפן נמצאים כל העת בתהליכי לימוד ושיפור והאזור דינמי ומעניין בהתאמת הרכב הזנים הנכון לגידול. עוד כורמים באיזור נטעו גפנים בסוסיא ובחוות שדה כלב המספקים ענבים ליקבי האיזור. בוצרים יוצרים ושרים… במרחב חבל יתיר מתקיים בעונת הבציר פסטיבל בציר ושיר בכרמים וביקבים המציע בציר משפחתי ,